18 Llibreries

dels Països Catalans fora de les
grans ciutats que heu de descobrir

El mes d'abril és, per excel·lència, el mes de les llibreries, tot i que de dies i motius per a visitar llibreries n'hi ha tot l'any. Al nostre país hi ha moltíssims establiments que es dediquen a vendre llibres i per això la feina ha estat nostra per a triar-ne divuit i prou.

El primer criteri que hem seguit ha estat excloure'n les llibreries de les grans ciutats, llevat d'Andorra la Vella i Perpinyà, per a no deixar cap territori sense una llibreria representativa. Ni Palma, ni València, ni Barcelona, com tampoc Alacant, Castelló, Tarragona, Lleida i Girona, que concentren el gruix més important de llibreries, no aporten cap establiment a la nostra llista. Les hem excloses amb plena consciència, sabent que hi ha professionals molt bons i botigues extraordinàries que paguen molt la pena, però que s'allunyaven de la intenció de descoberta de la nostra proposta.

Hem barrejat llibreries històriques amb algunes de més noves per mostrar que hi pot haver arrelament a la terra amb voluntat de fer coses i amb ganes de tirar endavant. Totes les llibreries han patit molt per culpa de la pandèmia, però gairebé totes han reflexionat, s'han modernitzat i han entès que o bé es reconvertien en petits centres culturals on passen coses importants, o bé fóra molt difícil que sobrevisquessin. Moltes ja tenien aquesta vocació de bon començament i actualment són agents culturals molt vius en sengles poblacions.

Ara que es compra més que mai per internet és importantíssim de reivindicar l'ofici que fan els llibreters de capçalera, aquells que no es podran mai comparar amb un algorisme, aquells que en entrar a la botiga diuen bon dia amb un somriure que t'alegra tot el dia i que et recomanen llibres i gairebé sempre l'encerten. Heus ací, doncs, 18 botigues imprescindibles d'un país on, en realitat, totes les que hi ha ho són, d'imprescindibles.

LLIBRERIA CATALANA

La Llibreria Catalana es va fundar el 1986 a Perpinyà i és l'única de Catalunya Nord especialitzada en llibres en català i de temàtica catalana. La varen fundar Joan Miquel Touron i Mijo Gómez a partir de l'experiència prèvia d'una llibreria mòbil que recorria els pobles de Catalunya Nord venent llibres en català, i també després d'haver tingut la Llibreria del Grup Cultural. Touron i Gómez van comprar la Librairie de Catalogne, que anys abans havia estat propietat de Júlia Gual i després del poeta Jordi-Pere Cerdà. El 2011 fou traspassada a Joana Serra. El 2020 va guanyar el VII Premi Martí Gasull i Roig, per la defensa de la llengua. En el fons que conté es destaquen nombrosos llibres en català sobre Catalunya Nord o d'autors de la contrada difícils de trobar a les altres llibreries del país.

LA TRENCA

La llibreria la Trenca d'Andorra és una de les més noves del país, però ha nascut amb molta potència i amb moltes ganes de convertir-se en un espai veritablement dinamitzador de la cultura i la literatura. Un dels principals objectius que té és difondre la producció literària d'Andorra i de les terres pirinenques, a més de divulgar la producció literària en llengua catalana, incentivar l'hàbit lector entre els infants i els joves i estendre l'ús del català entre gent que no el parla ni el llegeix habitualment. Els promotors estan convençuts que la cultura i les indústries culturals i creatives aporten valor afegit al país, i que són un factor imprescindible per a definir nous models socials i econòmics sostenibles.

No és pas l'única llibreria nova del Pirineu. El Refugi va obrir també fa poc temps a la Seu d'Urgell. És un establiment cooperatiu, amb una trentena de socis, i allò que el defineix és que fomenta el pensament crític. Natura Llibres és un altre nou espai dedicat als llibres, en aquest cas a Alins (Pallars Sobirà).

LA BOOKMAN LLIBRERIA

La Bookman Llibreria va néixer el mes d'abril del 2016 per enfortir i enriquir el teixit cultural de Figueres i, per extensió, de la comarca. La literatura de ficció és el seu principal punt fort, sense fer escarafalls als gèneres populars. La narrativa, la ciència-ficció, la fantasia, la novel·la negra i el còmic en tots els vessants –de l'europeu a l'americà i al manga– hi tenen un espai. I això sense passar per alt la presència forta de literatura infantil i juvenil. Programació d'activitats, presentacions i tallers complementen l'oferta. Bon ús de les xarxes socials i alguna idea esbojarrada l'han ajudada a fer-se un nom.

A l'Empordà també és imprescindible de visitar, si més no, tres llibreries més: la Vitel·la, a l'Escala; la Singlantana, a la Bisbal; i El Cucut, a Torroella de Montgrí. Totes tres es destaquen per l'activisme, per la dedicació i per la voluntat de dinamitzar el territori, portant-hi els grans escriptors i alhora consolidant el talent local.

LLIBRERIA L'ALTELL

La llibreria l'Altell es va obrir el 1973  i el 2009 es va traslladar a l'emplaçament actual. El canvi de local va implicar canvis d'equip i es va poder eixamplar la secció infantil, una de les característiques bàsiques d'una casa que creu que els llibres són una eina insubstituïble per a l'aprenentatge del nen, tant per a educar com per a afavorir-ne la creativitat. Hi ha també un fons de llibres d'art infantils i de treballs manuals dels més complets del país. Un dels lemes d'Irene Tortós-Sala, la llibretera, és que cal promocionar la lectura. Per això es va inventar una de les activitats més reeixides de l'estiu literari: la nit dels narradors. Com que tothom ha de tenir cabuda en aquest món, hi ha seccions de poesia, teatre, art, disseny i cuina i un magnífic espai per a presentacions, conferències, tallers i sala d'exposicions.

LLIBRERIA DRAC

El 1903 a la ciutat d'Olot es va construir la casa modernista Gaietà Vila i setanta anys després va obrir les portes la llibreria Drac, que n'ocupa els baixos. És el centre de difusió literària més important de la Garrotxa. Té una planta dedicada exclusivament a la literatura infantil i juvenil, perquè originàriament hi havia una secció de joguines educatives i de fusta. És una llibreria generalista, tot i que hi tenen una importància cabdal les publicacions locals, que hi ocupen un lloc preferent i que a més tenen molt bona sortida comercial. Alhora s'hi ofereix servei de cerca de llibres d'importació i de segona mà. No té sala per a presentacions literàries, però n'organitza moltes en uns altres espais de la ciutat, com ara la biblioteca, la sala de l'arxiu i la sala el Torin. De fa uns quants anys és la llibreria de referència de les activitats del festival MOT que es fan a Olot.

L'ARGONAUTA

Un dels texts clàssics més fascinants és el dels Argonautes, aquells fabulosos companys de Jàson, amb qui solquen la mar fins a la Còlquida per aconseguir el velló d'or. Ara en tenim un de sol al bell mig de Balaguer: la llibreria l'Argonauta. Andrea Giovannoli capitaneja aquesta nau de 170 metres quadrats d'exposició que va obrir el 2015 i que avui és una referència a Balaguer i els encontorns. Aquest local, que havia estat una antiga botiga de roba, ha renascut per vestir l'ànima dels habitants de la capital de la Noguera. Una secció infantil molt bona i un munt de prestatges de segona mà que provenen de la desapareguda llibreria Robafaves de Mataró van ajudar a començar el negoci, que s'ha anat consolidant gràcies al bon ofici del llibreter, que coneix a la perfecció tant els clàssics –la seva passió– com les darreres novetats. Això es barreja amb els mobles nous fets a mida i les lletres magnífiques d'una llibreria que paga la pena de conèixer.

FOSTER & WALLACE

La Foster & Wallace és una petita llibreria independent. Els fundadors de la botiga pensen que la cultura i les humanitats són l'única cosa que ens pot salvar. Varen obrir al centre de Vic el 2018 i en aquest temps s'han consolidat com una llibreria referencial que fa una funció essencial: ser un filtre (marcat en part per l'espai que tenen) davant tota l'allau que es publica. És a dir, fan una primera selecció que després creix amb la prescripció. Vol ser una llibreria personal i amb personalitat que pren el nom del magnífic escriptor David Foster Wallace (tot i que la llibreria també es podia haver dit Bouvard i Pecouchet, com la novel·la de Flaubert). Un autor referencial que es mou entre l'erudició i la diversió i que marca la línia de l'establiment, inspirada en part per les llibreries petites angleses. Hi predomina el blanc, que aporta una sensació de més amplitud, espai i netedat. Hi ha un munt de seccions i es destaca perquè és un lloc on saps que sempre t'aconsellaran bé.

L'ARANYA

L'Aranya va obrir les portes el 2005 a Cerdanyola del Vallès, com a llibreria general amb un gran espai per a la literatura infantil i juvenil i els àlbums il·lustrats. Amb la vocació d'encomanar el plaer per la lectura a tota la societat, ha teixit complicitats d'una manera professional, però sobretot apassionada. Ara mateix ofereix la botiga presencial i la botiga en línia i organitza moltes activitats per a públic de tota mena: clubs de lectura, presentacions, tallers, seminaris, explicació de contes, elaboració de biblioteques personals i escolars i fins i tot una gran festa anual, en què cada mes de maig són convidats els millors il·lustradors. La dinamització de tota aquesta teranyina d'activitats amb els agents socioculturals, de la ciutat i del país, i la forta presència a les xarxes socials, han fet que sigui reconeguda com a "Llibreria de referència de Catalunya" i ha esdevingut imprescindible en la programació cultural de la vila.

LA LLAR DEL LLIBRE

La Llar del Llibre és una llibreria històrica de Sabadell inaugurada a principi dels anys vint del segle passat, a la via Massagué, pel poeta Joan Sallarès Castells. El 1957 Miquel Fàbregues i Morlà va agafar la llibreria, que continua essent un llegat i una referència per a la ciutat i per a tota la zona d'influència. Es va instal·lar al passeig de la plaça Major i fa anys que és al nou local, molt gran, al carrer de Sant Antoni. La llibreria és generalista, però hi trobareu un bon equip de llibreters que encara duen l'ofici a la sang i que fan de la prescripció una de les bases de l'ofici. A la Llar del Llibre, s'hi fan nombroses presentacions i clubs de lectura. És la seu de les Dames del Crim de Sabadell, que cada any organitzen, juntament amb la llibreria, el Sabadell Negre, un dels festivals de novel·la negra més prestigiosos i reconeguts del país. Tradició, expertesa i ganes d'estar al dia, tot plegat.

L'ESPOLSADA

Fe Fernández va obrir l'Espolsada el 2007. Traductora de formació i llibretera per vocació, l'ha convertida en un espai de proximitat, de pausa, de conversa i de cultura. Un dels trets essencials és la seva tasca de prescripció literària aprofitant les noves tecnologies i compartint les lectures a la xarxa. Una de les marques de la casa són les activitats que organitzen. I això que la llibreria és en un lloc on s'ha d'anar expressament i es va obrir en un moment en què era habitual que de llibreries se'n tanquessin. Hi han passat autors, traductors, editors i il·lustradors de primera fila i ha aconseguit de fidelitzar molts clients i crear-ne de nous. A l'Espolsada, la narrativa per a adults i el llibre infantil són els grans cavalls de batalla. I els clubs de lectura per a adolescents i per a infants que s'hi organitzen són l'enveja de molts llocs que disposen de molts més recursos.

CAL LLIBRETER

Cal Llibreter, de Sant Just Desvern, va obrir la nit de Reis del 2016, després d'uns quants anys de provatures organitzant actes culturals, cada vegada més plens gràcies a la participació de les entitats de la contrada. S'hi feien, per exemple, uns tasts de poesia i vi que varen tenir molta anomenada i que van conduir de manera natural a la venda de llibres. Així va ser com va començar el projecte que impulsen Silvana Vogt, escriptora, i Arnau Cònsul, periodista especialitzat en història. De mica en mica, Cal Llibreter s'ha convertit en un espai de referència i les opinions i recomanacions que fa sobretot la Silvana a les xarxes socials (i també la seva visió àcida i desacomplexada de l'ofici del llibreter) tenen molt de predicament, tant entre els lectors com entre la gent de l'ofici. Un bon regal de Reis per a tots els amants dels llibres i una llibreria aixecada amb l'embranzida de l'activisme cultural.

LLIBRERIA ROCA

La Llibreria Roca de Valls va ser fundada l'any 1944 per Octavi Roca i Júlia Ortiga, avis de l'actual llibretera, Júlia Secall Roca, tercera generació vinculada a l'establiment. A la Llibreria Roca, en ple franquisme, s'hi podien trobar amagats i a l'abast de qui més els necessitava llibres en català o d'autors prohibits pel règim franquista. És molt ben situada, al carrer de la Cort, un punt de pas quasi obligatori en la vida de la ciutat. D'ací a dos anys ja tindrà vuitanta anys d'història, servint sempre tota mena de llibres als clients, de novel·les acabades de publicar a llibres de fons especialitzats en la història de la comarca i, per extensió, de les comarques veïnes. Ortiga és bastant activa a les xarxes socials i les empra molt sovint per reclamar més ajudes per a un sector que aquests darrers anys viu una crisi continuada i profunda.

L'ESPLAI LLIBRES

Aquesta llibreria de l'Alcúdia, especialitzada en l'edició en català i en llibres del País Valencià, va obrir les portes el 1994. Ja de bon començament, la intenció era d'aconsellar bones lectures i promoure cultura i coneixement, cosa que han fet amb activitats i amb dinamització constant. Alhora, una de les marques de la casa és la prescripció literària. Al local, s'hi destaca el fons disponible. Hi ha una predilecció especial pel llibre infantil i per l'il·lustrat, no tan sols adreçat a nens. La novel·la per a adults en llengua catalana n'és un altre puntal. Una bona secció de joguines i material de papereria hi fan de complement, sempre pensant a ser una bona via d'entrada per al foment de la lectura.

AMBRA LLIBRES

Ambra és una llibreria que ha anat canviant de lloc. Pepa Ferando obrí la primera botiga a Dénia, però el 1993 es va traslladar a Gandia, a la plaça de l'Escolapia, i el 2006 va arribar a l'emplaçament actual, a l'avinguda d'Alacant. Les bones prescripcions de les llibreteres s'afegeixen a una programació cultural que d'ençà del primer moment ha volgut ser referent a la vida de la ciutat, amb presentacions de llibres, taules rodones i ara també una oferta variada de cursos de tota mena per als clients. La llibreria es defineix com a espai cultural i s'hi programen regularment signatures, recitals de poesia, contes contats i tallers per als més menuts, a més de concerts de música barrejada amb literatura. D'ençà del 2014, també és productora audiovisual de documentaris i de programes de ràdio i televisió, sempre relacionats amb la literatura, la cultura i la història.

la costera

La llibreria la Costera es va fundar el 1976 i sempre ha mostrat una atenció especial als llibres publicats en català, dels quals té un fons molt notable. A més, ha impulsat nombroses activitats culturals i solidàries a la comarca, com per exemple el concert de celebració dels quaranta anys de la llibreria. L’editorial Bromera va entrar en l’accionariat d’aquest espai, que amb el temps s’ha convertit en un espai cultural de referència de la ciutat i un dels punts imprescindibles de trobada per als escriptors del País Valencià. Els fundadors varen ser Carlos Sánchez i Cristina Poveda, i Pepe Miralles s'hi va incorporar com a director per continuar impulsant tant la venda de llibres com el nombrós catàleg d’activitats i presentacions que s’hi impulsen.

DETROIT LLIBRES

El 25 de març de 2017, la llibreria Detroit Llibres va obrir la porta a Alcoi partint d’una premissa: si a Detroit hi ha una avinguda que es diu Alcoi, per què no hi pot haver, a Alcoi, una llibreria que es digui Detroit? Hi ha hagut mesos en què han fet més d’un acte la setmana, i la llibreria vol convertir-se en un espai cultural de referència a la vila i a totes les comarques centrals. El 2019 varen obtenir el premi que atorga la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat a la llibreria més innovadora de l’any. De fet, una bona part del seu èxit es basa en una molt bona programació, en la cura que posen per a promocionar els autors que escriuen en català i tots els llibres locals, i en un ús molt interessant de les xarxes socials per a fer promoció.

LLIBRERIA PAU

La llibreria Pau va néixer el 1987 amb la intenció d’acostar el plaer de la lectura a tot Menorca, i s’ha convertit en una referència ineludible a Ciutadella, tant per als menorquins com per als visitants de fora. Un dels primers objectius de la llibreria va ser aconseguir llibres en català per als clients, i per això varen començar l’activitat com a distribuïdors d’editorials especialitzades en llibres infantils, inculcant d'aquesta manera el gust per la lectura des de ben petits. De llavors ençà, ja hi ha com a mínim dues generacions de menorquins que han gaudit de les propostes de la llibreria Pau, ben arrelada també a la vida cultural de Ciutadella. S’encarreguen, principalment, de narrativa i novel·la, tot i que també fan les campanyes de llibre de text i lectura dels instituts i complementen l’activitat amb papereria i material escolar. El 2021, com a conseqüència directa de la pandèmia, varen crear la botiga en línia i ara fan servei a domicili.

MÓN DE LLIBRES

La llibreria va obrir el 2004 a Manacor, primer al número 18 del carrer Major i després al número 7, un local més gran. En aquest temps, i gràcies al llibreter Fausto Puerto, Món de Llibres s’ha convertit en una de les llibreries més rellevants de Mallorca, i ha aconseguit de ser-ho fora de Palma: a Manacor i a tota la comarca del Llevant de Mallorca. El llibreter s’ha convertit en una persona de la màxima confiança per a molts clients, que es deixen recomanar les lectures que proposa i que també queden seduïts per les propostes culturals de la llibreria, que desenvolupa una petita tasca editorial (per exemple, són els encarregats de publicar les obres guanyadores dels premis literaris Ciutat de Manacor). L’èxit ha estat aconseguir que molts lectors no hagin de baixar fins a Palma per aconseguir els llibres que volen llegir.