UNPO: Estats de fet i nacions sense estat s'uneixen en una organització mundial.

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha estat escollida vice-presidenta de l'UNPO (The Unrepresented Nations and Peoples Organization), una organització que d'ençà del 1991 aspira a representar aquells estats de reconeixement limitat i nacions que no poden estar representades a l'ONU. Entre els seus membres fundadors, hi ha estats avui reconeguts internacionalment com ara Armènia, Estònia i Timor Leste.

La presidència de l'UNPO recau en Edna Adan Ismail, de Somalilàndia, que havia estat ministra d'Afers Exteriors d'aquest país africà.

Actualment, en formen part 44 estats no membres de l'ONU, nacions o moviments nacionals, representats a diversos nivells.

Tres estats independents

TAIWAN

Taiwan, sota la denominació oficial de República de la Xina, manté relacions diplomàtiques amb tretze estats membres de l'ONU, el Vaticà i unes quantes entitats territorials.

És un país completament independent que manté molt bones relacions amb els Estats Units i la Unió Europea, que no el reconeixen formalment per no enfadar la Xina, però que li donen suport de tota mena.

La representació de Taiwan a l'UNPO és en mans de la Taiwan Foundation for Democracy, creada pel Ministeri d'Afers Exteriors de l'illa.

SOMALILÀNDIA

Somalilàndia és un estat de fet a la Banya d'Àfrica que tot i no ser reconegut oficialment com a independent per ningú manté molt bones relacions amb la Unió Europea i la Xina.

El govern de Somalilàndia ostenta la representació del país dins l'UNPO.

ABKHÀZIA

Abkhàzia és un estat de fet separat de Geòrgia amb el suport de Rússia i és reconeguda avui com a estat independent per cinc estats membres de l'ONU i uns quants estats amb poc reconeixement internacional.

La representació d'Abkhàzia dins l'UNPO l'exerceix el seu Ministeri d'Afers Exteriors.

Cinc representacions oficials

DISTRICTE DE COLUMBIA

El Districte de Columbia és la circumscripció oficial de la capital dels Estats Units, Washington. Per raons històriques no és un estat i per tant els seus habitants no tenen els mateixos drets que la resta de ciutadans.

Per aquest motiu, hi ha un fort moviment que exigeix la conversió del districte en un nou estat dels Estats Units.

La representació oficial del Districte de Columbia a l'UNPO és la delegació congressional d'aquest territori; és a dir, el conjunt dels representants que formen part del congrés dels Estats Units.

Tàtars de Crimea

Els tàtars de Crimea són els pobladors tradicionals d'aquesta península ocupada per Rússia i han patit greus problemes de discriminació, incloent-hi un trasllat forçós en massa fora de les seves terres durant l'estalinisme.

La representació oficial dels tàrtars de Crimea a l'UNPO va a càrrec del seu parlament, el Milli Mejlis.

Guam

Guam és una illa al Pacífic occidental que forma part de l'arxipèlag de les Mariannes. Oficialment és un territori no incorporat dels Estats Units. Ha començat un procés d'autodeterminació, amb la voluntat d'esdevenir completament independent.

La representació de Guam a l'UNPO va a càrrec del govern i el parlament del país.

Lesguians

Els lesguians són un grup ètnic que viu a Akhti, Dokuzpara, Kamzukent, Kurekh, Rutul i Magaramkent, al sud del Daguestan (Federació Russa), i a Kuba, Nukha i Semakha, al nord de l'Azerbaitjan, i que parla el lesguià, una llengua caucàsica.

La representació oficial a l'UNPO l'exerceix l'Autonomia Federal Nacional i Cultural, l'organisme que representa el poble lesguià davant la Federació Russa.

TIBET

El Tibet és una nació asiàtica ocupada avui per la República Popular de la Xina.

L'Administració Central Tibetana és una entitat d'autogovern, radicada en l'Índia, que s'organitza amb tots tres poders, executiu, legislatiu i judicial, i que actua com a representació legítima del poble tibetà.

L'Administració Central Tibetana representa el Tibet a l'UNPO d'ençà que es va fundar, l'any 1991.

36 nacions representades per moviments

A més dels tres estats independents i les cinc delegacions oficials, hi ha 44 moviments més que formen part de l'UNPO en representació de les seves nacions. D'Europa, hi ha Catalunya (representada per l'ANC), la Bretanya (representada per Kelc’h An Dael) i Savoia (representada pel moviment Estat de Savoia).

Entre els moviments de la resta del món, en destaquen el Moviment per l'Autodeterminació de la Cabília, el Front Nacional d'Alliberament d'Ogaden, el Congrés Mundial Uigur i el Moviment per la Reconstrucció de l'Estat Sobirà de Biafra.

Web de l'UNPO (en anglès): https://unpo.org