De l'Afganistan a Trieste

Cinc mil quilòmetres a peu i una plaça d'arribada

Un reportatge de Martxelo Otamendi

Cada dia arriben migrants a Trieste (Itàlia). Molts d'ells han viatjat des de l'Afganistan, a peu, i noten les petjades del camí en el seu cos. Molts arriben en molt mal estat, amb ferides als peus. Afortunadament, els esperen voluntaris de l'associació Línia d'Ombra per dur a terme tasques de curació bàsica. També els ofereixen roba, calçat i menjar.

"Cada dia es reuneixen voluntaris de l'organització, a les 17.00 hores, al parc davant de l'estació de Trieste», explica Marianna Buttignani. "Aquí arriben les persones que vénen de la ruta dels Balcans, després de travessar la frontera i arribar a Itàlia". Alguns dels migrants demanaran asil a Itàlia i alguns d'aquests tindran com a destinació un altre lloc europeu.


Segons el voluntari Nicola Franchini, la majoria dels migrants tenen com a origen l'Afganistan i el Paquistan. "Queden atrapats a Bòsnia perquè és la frontera més dura de la Unió Europea. És la frontera més violenta d'Europa". De fet, des del tancament de la frontera amb els Balcans, Bòsnia s'ha convertit en l'escletxa d'entrada a la Unió Europea. Franchini ha explicat que la Policia croata "colpeja" els que intenten travessar la frontera, fins i tot ja dins Croàcia. Així doncs, els que arriben a Itàlia han hagut de travessar a peu, durant dues o tres setmanes, les muntanyes i boscos de Croàcia i Eslovènia. Caminen de nit, amb el seu pesat equipatge, portant tot el que poden. "Arriben molt malament a Itàlia.

L'afganès Bilal Salar és un dels que ha patit l'odissea. Segons ha explicat, va abandonar el seu país fa tres anys "pels talibans". Destaca que ha fet el viatge a peu: "No he agafat ni un taxi ni un autobús". Ha estat dos anys a Bòsnia, diu. Durant aquest temps ha intentat travessar la frontera, però fins ara no ha pogut fer-ho per la pressió de la policia croata. "Estic molt content d'estar a Europa i de poder construir un nou futur".


Buttignani explica que els voluntaris fan una assistència que defineix com a "bàsica" perquè a Trieste no hi ha lavabos públics ni banys. "No hi ha cap lloc segur per dormir o canviar. Per tant, nosaltres intentem donar-los la benvinguda a Europa i explicar que sentim que Europa el rebi així".

Segons explica, de vegades tenen la possibilitat de donar menjar. "Tot funciona a través de donacions privades, és a dir, no comptem amb el suport de l'estat. Som totalment independents i bastant pobres. Recollim coses que ens donen: samarretes, pantalons, roba interior, calçat, bosses, qualsevol cosa". No obstant això, Buttignani ha volgut deixar clar que no fan "una feina de caritat": "això és un problema polític".

Els voluntaris preparen els àpats a casa perquè no tenen un lloc per fer-ho a propòsit. "Però això no és un problema per fer sandvitxos en una situació d'emergència o portar pomes o el que necessitin. O, a l'hivern, per portar una tassa de te".

Alguns dels migrants saben anglès, però, per comunicar-se amb la resta, hi ha el voluntari Ismail Swati. Swati els ofereix informació bàsica sobre el procediment per a sol·licitar asil. I, a més d'informar, intenta gaudir del descans tocant música afganesa. Cinc mil quilòmetres després intenta que Trieste no els resulti tan estranya després d'haver patit tantes grans dificultats.