Juan Carlos el lladre, protagonista de les Falles

L'exposició del Ninot obre el cicle de la festa a València

Tot l’engranatge de la celebració de les falles de Sant Josep del 2022 ja ha començat a rodar. Així, a la plaça de l’ajuntament de València ja s’ha instal·lat la gàbia per a la disparada de les mascletades, el consistori ha aprovat l’ordenança sobre l’ocupació de la via pública i altres elements relacionats amb la setmana fallera i a la Ciutat de les Arts i les Ciències s’ha inaugurat l’exposició del Ninot. Així, ara en aquest espai tan fotografiat de la ciutat hi conviuen els turistes, el vaccinòdrom massiu i l’exposició del ninot 2022.

Els monuments del 2022 són nous, després que el mes de setembre proppassat es cremaren els que dormien als magatzems arran de la interrupció abrupta de la festa en març del 2020. Així, la sàtira i les referències a l’actualitat tornaran als carrers de València.

Enguany, el gran protagonista és el rei emèrit espanyol. Juan Carlos apareix en propostes de diverses falles. Així, trobem un Juan Carlos que va de cacera amb Corina observat ben de prop per animals salvatges que recorden l’estètica de l’obra El Rei lleó.

També descobrim un emèrit amb un casc de cornut de viking que seu damunt un seguit de calaveres i un sac ple de diners, tot, sobre l’esquena vinclada del seu fill Felipe. I adherit a Juan Carlos un Penó de la Conquesta coronat amb una barretina.

La relació entre pare i fill queda també reflectida en aquests ninots, ben clars pel que fa al missatge.

Hi ha també un Pedro Sánchez representat com Ponç Pilat rentant-se les mans després d’haver crucificat Espanya. Un Ximo Puig empetit l’ajuda donant-li el gel hidroalcohòlic.

I encara en clau espanyola, una Isabel Díaz Ayuso empoderada cavalca sobre Pablo Casado disparada cap a la Moncloa.

En clau valenciana hi ha una escena que fa referència a la remodelació de la plaça de l’ajuntament de València amb el regidor que la inspirada, Giuseppe Grezzi, el batlle Ribó i l’activista pel clima Greta Thumberg.

A les falles d’enguany hi ha també missatges per la inclusió, les llibertats i contra l’odi.

I les previsibles crítiques a la vaccinació i a les decisions per lluitar contra el coronavirus.