El gràfic viral que aclareix les xifres d'ingrés a l'UCI per covid

Un gràfic ben simple explica que el fet que hi hagi més vaccinats hospitalitzats no vol dir que el vaccí no sigui efectiu

Aquest gràfic representa, esquemàticament, la situació actual als hospitals, en relació amb la pandèmia de la covid.

Mirant-lo, hom podria dir que hi ha nou ingressats que han estat vaccinats i cinc que no. I que, per tant, és més habitual que ingressis a l'hospital si has estat vaccinat que si no. Però és això cert? La resposta és que no.

El problema d'aquest gràfic és que tanca el focus i no deixa veure tota la realitat. És un efecte de les representacions estatístiques que cal evitar sempre.

Si mirem el panorama complet, en tot el context, veiem que les mateixes dades, exactament les mateixes, es llegeixen i s'entenen d'una manera molt diferent.

Si mirem aquesta part del gràfic i prou no veurem la realitat completa. Sembla que és més fàcil d'estar ingressat si t'han vaccinat que si no.

En canvi, observant el gràfic sencer, tot s'aclareix. Hi ha més vaccinats que no pas no vaccinats ingressats als hospitals, sí.

Però, com que la gran majoria de la població ja ha estat vaccinada, el gràfic demostra en realitat que és més habitual d'ingressar a l'hospital per covid si no has estat vaccinat. I, més clarament encara, és més habitual d'acabar a l'UCI si no t'han vaccinat.

-Aquesta història parteix de dues publicacions a twitter de @NoelSlangen i @tomsmeetsBE i d'aquesta piulada.

-Aquesta entrevista encara us pot ajudar a aclarir més la qüestió.