Les quatre situacions possibles d'una guerra contra Ucraïna

Imatges de satèl·lit mostren el desplegament militar rus a la frontera.

La tensió entre Ucraïna i Rússia és altíssima per la forta concentració de tropes russes a les fronteres nord, sud i oriental i per l'anunci del desplegament de forces de l'OTAN a Bulgària, Polònia i els països bàltics.

La hipòtesi d'una guerra a curt termini no es pot descartar i, segons el desplegament de forces actual, té quatre situacions possibles, que es podrien combinar entre si.

1. UN ATAC PER L'EST

És la possibilitat més versemblant. Rússia podria atacar per l'est i justificar-ho pel suport als independentistes pro-russos del Donbass.

Ara per ara, hi ha tres zones d'Ucraïna que ja són fora del control del govern, Crimea, l'ocupació de la qual ja és directa per Rússia, i les repúbliques populars de Luhansk i Donetsk, que encara mantenen la ficció de ser estats independents.

No tindria, però, gaire sentit de fer una guerra solament per a ocupar aquests dos territoris que, de fet, Moscou ja controla.

Per tant, cal pensar que l'intent seria de controlar tot allò que Moscou cataloga com a zona russa. La concentració de forces que se situen a la frontera és massa gran i fa pensar en un pla més ambiciós.

L'entrebanc per a Rússia és que la població russòfona, tot i ser important, és minoritària i no és clar que prefereixi unir-se a Rússia. En aquestes condicions, conquerir i dominar ciutats tan importants com Khàrkiv o Odessa és militarment molt difícil.

2. UN ATAC PEL SUD

A Crimea es podria obrir un segon front, amb la voluntat de deixar Ucraïna sense accés a la mar i de connectar la Transnístria moldava amb Rússia.

D'ençà que Rússia va ocupar Crimea, es parla de la possibilitat d'una segona onada d'ocupació per a conquerir allò que els russos anomenen Prichernomorie o Novoróssiya, bàsicament tota la costa d'Ucraïna.

Són territoris amb una forta presència russòfona i ocupar-los deixaria Ucraïna sense accés a la mar i permetria la connexió entre Rússia i Transnístria, la república secessionista de Moldàvia controlada d'ençà dels anys noranta per l'exèrcit rus.

Rússia té prou forces a Crimea per a començar un atac i el nou pont sobre l'estret de Kertx permetria una arribada molt ràpida i eficaç de forces de reforç. Però, novament, l'entrebanc principal seria l'ocupació de les grans ciutats, particularment Odessa.

3. UN ATAC A LA CAPITAL PEL NORD

La capital d'Ucraïna, Kíiv, és a menys de cent quilòmetres de la frontera amb Bielorússia, aliada incondicional de Rússia, que ja va dir que, si hi hagués una guerra, hi participaria "amb totes les conseqüències".

La capital d'Ucraïna és a menys de cent quilòmetres de la frontera amb Bielorússia.

Rússia i Bielorússia fa setmanes que preparen exercicis militars conjunts a la frontera amb Ucraïna i Aleksandr Lukaixenko, l'autoritari dirigent bielorús, ha promès que si hi havia una guerra, el seu exèrcit no en restaria al marge.

Un atac a la capital, evidentment, causaria una gran commoció internacional i estaria ple de dificultats, car una part important de la població es resistiria a la invasió al carrer. Tanmateix, de la perspectiva militar, no és una idea forassenyada.

Si Moscou controlés Kíiv, la resta del territori cauria tot sol, excepte segurament Lviv i l'antiga zona austro-hongaresa. Però seria un atac a vida o mort, amb una sola oportunitat, cosa que el fa molt arriscat.

4. UN ATAC PER TRANSNÍSTRIA

La possibilitat més sorprenent d'entrada seria que l'atac comencés a Transnístria. Però també seria l'acció que desconcertaria més l'exèrcit ucraïnès.

D'ençà de la fi de la Unió Soviètica, l'exèrcit rus té el control de Transnístria, un enclavament russòfon a Moldàvia que no va acceptar la independència de l'URSS i que continua reivindicant-se com a soviètic.

A Transnístria hi havia, i encara hi és, un dels dipòsits d'armament més grans de la Unió Soviètica, que conté material nuclear.

El contingent de tropes russes en aquest enclavament és molt més baix que no el que hi ha a Ucraïna, però el factor sorpresa podria jugar a favor seu. El gran port d'Odessa, per exemple, és a molt pocs quilòmetres de la frontera entre Moldàvia i Ucraïna.

Tropes russes i bielorruses participen en un exercici conjunt en la frontera amb Ucraïna.