Prada de Conflent fa avui un homenatge de tots els Països Catalans a Maties Mazarico (Millars, 1948), un reconegut folklorista, músic i cantant, que ha estat una de les veus persistents de Catalunya Nord d'ençà de fa dècades.

Per honorar-lo, participaran en un concert organitzat pel Festival Tradicionàrius les tres grans personalitats de la cançó oral al nostre país: Vicent Torrent, Biel Majoral i Jaume Arnella, a més de De Calaix, la Gravetat de Coulomb i el xeremier Martorell, com també els professors i alumnes del Conservatori de Perpinyà.

La Trobada de Cantadors i Sonadors dels Països Catalans forma part dels actes de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

Mazarico va començar a escriure i cantar cançons el 1975, quan es va incorporar al col·lectiu Guillem de Cabestany. Però als anys vuitanta es va decantar per la música tradicional, sobretot en el seu vessant instrumental. Va participar en la creació dels Ministrils del Rosselló i va començar una tasca de divulgació dels instruments tradicionals que l'ha portat, segurament, a totes les places de totes les viles i ciutats del nord. Destaca com a sonador del sac de gemecs i l'acordió diatònic, però és conegut sobretot pels flabiols de canya de cinc forats. D'aquests instruments, n'ha construït centenars i fa tallers per a ensenyar a fer-los i a sonar-los.

Renovació de la Flama de la Llengua. L'acte d'homenatge a Maties Mazarico forma part de la 53a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, que es fa cada any a la capital del Conflent. Els actes d'aquesta renovació començaran a les 11.30 a la tomba de Pompeu Fabra, al cementiri de la vila. Precisament, Mazarico serà l'encarregat d'interpretar "El cant dels ocells" durant la cerimònia. La renovació de la flama enguany va a càrrec del Centre Excursionista de Gràcia i continuarà el 13 de febrer al Tossal del Rei i el 20 al monestir de Montserrat.

Un programa del canal 33 dedicat a Maties Mazarico.

En aquest enllaç podeu trobar tot de cançons interpretades per Maties Mazarico.

Vicent Torrent, Jaume Arnella i Biel Majoral, en el lliurament del premi Enderrock.