Prada de Conflent celebra aquest diumenge 30 de gener de 2022 un homenatge de tots els Països Catalans a Maties Mazarico (Millars, 1948), un reconegut folclorista, músic i cantant que ha estat una de les veus persistents de la Catalunya Nord des de fa dècades.

Per honorar-lo prendran part en un concert, organitzat pel Festival Tradicionàrius, les tres grans personalitats de la cançó oral al nostre país, Vicent Torrent, Biel Majoral i Jaume Arnella, a més de De Calaix, La Gravetat de Coulomb i el xeremier Martorell, així i com els professors i alumnes del Conservatori de Perpinyà.

Aquesta Trobada de cantadors i sonadors dels Països Catalans forma part dels actes de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

Mazarico va començar a escriure i cantar cançons al 1975, incorporant-se al col·lectiu Guillem de Cabestany. Però als anys vuitanta es decanta per la música tradicional, sobretot en la seva vessant instrumental. Participa de la creació d'Els Ministrils del Rosselló i comença una tasca de divulgació dels instruments tradicionals que l'ha portat, segurament, a totes les places de totes les viles i ciutats del nord. Destaca com a sonador del sac de gemecs i l'acordió diatònic però és conegut sobretot pels flabiols de canya de cinc forats. D'aquest instrument n'ha construït a centenars i fa tallers per ensenyar a fer-los i a sonar-los.

Renovació de la Flama de la Llengua. L'acte d'homenatge a Maties Mazarico es fa com a part de la 53ena Renovació de la Flama de la Llengua Catalana que acull cada any la capital del Conflent. Els actes d'aquesta renovació començaran a les 11.30 del matí a la tomba de Pompeu Fabra, en el cementiri de la vila. Precisament Mazarico serà l'encarregat de fer "El Cant dels Ocells" durant la cerimònia. La renovació de la flama enguany va a càrrec del Centre Excursionista de Gràcia i continuarà el 13 de febrer al Tossal del Rei i el 20 al monestir de Montserrat.

Un programa del Canal 33 dedicat a Maties Mazarico

En aquest enllaç podeu trobar tot de cançons interpretades per Maties Mazarico.

Vicent Torrent, Jaume Arnella i Biel Majoral, en el lliurament del Premi Enderrock