La Xina tapa la boca a Hong Kong

L'atac de les autoritats xineses contra la premsa d'Hong Kong porta al tancament d'Apple Daily, el diari símbol de les protestes democràtiques a la ciutat.

La repressió duríssima que la Xina exerceix a Hong Kong contra el moviment democràtic ha fet aquest dia de Sant Joan un pas enorme amb el tancament del diari que representava més bé les protestes cíviques a la ciutat.

El diari i el seu fundador, Jimmy Lai, detingut l'any passat, han esdevingut aquests darrers anys una obsessió per al govern de la Xina i per al govern autonòmic pro-xinès, que han fet tant com han pogut per dificultar el gran ressò de la informació que publicava. 

Finalment la setmana passada la policia va assaltar la redacció i va congelar els comptes de l'empresa editora, per assegurar-se que tancaria. Ho va fer sota l'acusació d'activitats antixineses, una acusació que està en la base de totes les detencions i empresonaments d’aquests mesos. 

A l'operació van ser arrestats cinc dels màxims directius del diari, que van entrar a presó amb l'acusació de "conspirar amb potències estrangeres". La confiscació dels comptes bancaris, amb més de 400 milions d'euros, fa impossible la continuïtat de l'empresa editora.

En aquests vídeos podeu veure la reacció dels treballadors del diari i els seus lectors davant una sortida al darrer exemplar. Entrevistats, en xinès, els treballadors afirmen que el tancament d'Apple Daily significa que ja no hi ha llibertat d'expressió a Hong Kong.

Des de l'aprovació l'any 2020 –aprofitant la pandèmia– de la nova llei de seguretat, la Xina ha iniciat un atac sistemàtic contra les llibertats d'Hong Kong, teòricament assegurades per l'acord sino-britànic. Això inclou la detenció i empresonament dels diputats democràtics a l'Assemblea d'Hong Kong, la prohibició de partits i associacions democràtiques i independentistes i el principi dels judicis especials, sense la participació de jutges, que permeten de condemnar qualsevol persona sota l’acusació d'activitats antixineses, sense necessitat ni tan sols de proves.

Dijous 16, la policia d'Hong Kong va assaltar l'edifici de l'Apple Daily, es va emportar bona part del material necessari per a editar-lo i va detenir cinc directius i periodistes.

Fotografies de Jerome Favre

Dotzenes de policies van entrar al diari i van paralitzar-ne l'edició.

Cheung Kim-hung, el president de l'empresa editora d'Apple Daily, entrant a la presó de Lai Chi Kok, dissabte 19, acusat d'activitats antixineses.

Una dona compra un exemplar del diari de divendres 18. Després de l'assalt a la redacció, els periodistes van aconseguir de treure al carrer una edició especial amb mig milió de còpies, que es van esgotar de seguida.

Finalment l'empresa editora va decidir que el darrer exemplar seria al carrer el 24 de juny, amb una tirada d'un milió d'exemplars.

Un treballador de la impremta d'Apple Daily repassa el darrer número, tot just acabat d'imprimir.

Molts lectors es van concentrar a la porta de la redacció mentre s'imprimia el darrer exemplar. Els treballadors del diari el van repartir als concentrats.

Al carrer, ja de matinada, es van formar grans cues de gent que volia assegurar-se de tenir-ne un exemplar.

I molts quiosquers han decidit de mantenir a la venda tots els exemplars que tenen disponibles, de diferents dates, com a mostra de solidaritat i suport.

光復香港,
時代革命

Recordeu que VilaWeb pot oferir totes aquestes informacions en accés obert a tothom gràcies al fet que més de 21.000 lectors s'han fet subscriptors de manera voluntària.

Si voleu ajudar-nos a fer un diari cada dia millor i a arribar a més gent, podeu fer-vos subscriptors o fer una donació una sola vegada, sense cap més compromís.